Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten przepis na bardzo wilgotne ciasto ucierane dostałam od babci mojego chłopaka. Zwykle podajemy je z polewą czekoladowo-maślankową.

Składniki:

  • 225 g masła
  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 4 jajka
  • 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki z proszkiem do pieczenia
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy blachy o średnicy 20 cm.

2W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz. Wymieszać mleko z wanilią, dodawać do utartej masy na przemian z mąką, kończąc na mące. Mieszać tylko tyle, ile potrzeba. Wlać do przygotowanych blach.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut. Ciasto będzie nieco odchodzić od blachy, gdy będzie gotowe. Pozostawić ciasta na kilka minut w blachach by ostygły, a następnie przełożyć na metalowe podstawki, by ostygły całkowicie.

Porcja dla:

12 osób