Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten przepis na bardzo wilgotne ciasto ucierane dostałam od babci mojego chłopaka. Zwykle podajemy je z polewą czekoladowo-maślankową.
Składniki:
- 225 g masła
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 4 jajka
- 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki z proszkiem do pieczenia
- 235 ml (1 szkl.) mleka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy blachy o średnicy 20 cm.
2W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz. Wymieszać mleko z wanilią, dodawać do utartej masy na przemian z mąką, kończąc na mące. Mieszać tylko tyle, ile potrzeba. Wlać do przygotowanych blach.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut. Ciasto będzie nieco odchodzić od blachy, gdy będzie gotowe. Pozostawić ciasta na kilka minut w blachach by ostygły, a następnie przełożyć na metalowe podstawki, by ostygły całkowicie.
Porcja dla:
12 osób