Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
65 min.

To łatwe mochi w stylu hawajskim z kokosem i masłem, na bazie mąki ryżowej. Wspaniały deser na każdą imprezę w stylu tropikalnym.

Składniki:

  • 450 g mochiko (sklejającej mąki ryżowej)
  • 500 g (2 i 1/2 szkl.) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g roztopionego masła
  • 700 ml (3 szkl.) pełnotłustego mleka
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 75 g słodkich wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm.

2W średniej misce wymieszać trzepaczką jajka z mlekiem i wanilią. W drugiej, większej misce wymieszać mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i wymieszać by wszystko się połączyło. Wmieszać stopione masło i wiórki kokosowe. Wlać do przygotowanego naczynia.

3Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku. Całkowicie ostudzić, a następnie pokroić na prostokąty i podawać.

Porcja dla:

12 osób