Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
To łatwe mochi w stylu hawajskim z kokosem i masłem, na bazie mąki ryżowej. Wspaniały deser na każdą imprezę w stylu tropikalnym.
Składniki:
- 450 g mochiko (sklejającej mąki ryżowej)
- 500 g (2 i 1/2 szkl.) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g roztopionego masła
- 700 ml (3 szkl.) pełnotłustego mleka
- 5 jajek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 75 g słodkich wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm.
2W średniej misce wymieszać trzepaczką jajka z mlekiem i wanilią. W drugiej, większej misce wymieszać mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i wymieszać by wszystko się połączyło. Wmieszać stopione masło i wiórki kokosowe. Wlać do przygotowanego naczynia.
3Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku. Całkowicie ostudzić, a następnie pokroić na prostokąty i podawać.
Porcja dla:
12 osób