Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To ulubione ciasto mojego męża. Łatwo się je piecze i jest pysznie wilgotne. Za każdym razem robi furorę!
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 250 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
2Zagotować wodę z masłem i odstawić do wystudzenia.
3Przesiać mąkę, cukier i kakao.
4Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać maślankę i sodę.
5Wymieszać suche składniki z roztopionym masłem, a następnie dodać masę z żółtkami.
6Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z resztą składników.
7Wlać do foremki 22×30 cm i piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
8Przygotować polewę: w rondelku rozpuścić razem wszystkie składniki na polewę, dodać orzechy i wylać na jeszcze ciepłe ciasto.
Porcja dla:
20 osób