Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

To ulubione ciasto mojego męża. Łatwo się je piecze i jest pysznie wilgotne. Za każdym razem robi furorę!

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 250 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.

2Zagotować wodę z masłem i odstawić do wystudzenia.

3Przesiać mąkę, cukier i kakao.

4Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać maślankę i sodę.

5Wymieszać suche składniki z roztopionym masłem, a następnie dodać masę z żółtkami.

6Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z resztą składników.

7Wlać do foremki 22×30 cm i piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

8Przygotować polewę: w rondelku rozpuścić razem wszystkie składniki na polewę, dodać orzechy i wylać na jeszcze ciepłe ciasto.

Porcja dla:

20 osób