Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
80 min.

Jedno z najpyszniejszych ciast w sezonie letnim – pachnące soczyste maliny na kruchym spodzie. Palce lizać!

Składniki:

  • 180 g masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1Masło wysiekać z mąką i solą. Dodać cukier, wymieszać. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.

4Na cieście rozłożyć maliny, posypać cukrem i posmarować białkiem.

5Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec przez kolejne 20 minut.

Porcja dla:

6 osób