Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Jedno z najpyszniejszych ciast w sezonie letnim – pachnące soczyste maliny na kruchym spodzie. Palce lizać!
Składniki:
- 180 g masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
1Masło wysiekać z mąką i solą. Dodać cukier, wymieszać. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.
4Na cieście rozłożyć maliny, posypać cukrem i posmarować białkiem.
5Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec przez kolejne 20 minut.
Porcja dla:
6 osób