Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ta tarta, nazywana również odwracaną, smakuje najlepiej, gdy jest letnia i podana z aromatyzowanym jogurtem. To świetny deser dla każdego, kto stara się nie przytyć, a jednocześnie nie chce rezygnować z jedzenia słodyczy.

Składniki:

  • 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 60 g zimnego masła w małych kawałkach
  • 600 g jabłek, np. boskop
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 30 g sułtanek
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie:

1Wsypać mąkę do miski, dodać cukier i sól. Zagnieść rękami masło z mąką, rozcierając składniki między palcami tak, żeby powstawały drobne grudki. Dodać 1/2–2 łyżki zimnej wody i całość wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w przejrzystą folię i odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.

2Obrać jabłka i pokroić je w grube plastry. Podgrzać brązowy cukier z sokiem cytrynowym na patelni, aż się rozpuści. Włożyć plastry jabłek na patelnię i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 8–10 minut, uważając, żeby jabłka zanadto nie rozmiękły. Mieszać od czasu do czasu.

3Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć jabłka z patelni łyżką cedzakową, pozwalając im dobrze odcieknąć. Sos zostawić na patelni.

4Ułożyć plastry jabłek w formie tak, jak układa się dachówki. Wrzucić sułtanki do sosu na patelni, dodać przyprawę oraz otartą skórkę cytryny i dusić na małym ogniu 2–3 minuty. Polać jabłka leżące w formie całą zawartością patelni. Odstawić, żeby wystygły.

5Rozwałkować ciasto na cienki placek o średnicy 25 cm na blacie lekko posypanym mąką i położyć go na jabłkach w formie. Wsunąć brzeg ciasta między jabłka a ścianę formy. Piec tartę około 20 minut, aż zrobi się złotobrązowa.

6Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na 5–10 minut w formie, żeby trochę przestygło. Okroić spiczastym nożem brzeg ciasta wzdłuż ścianki formy i wyjąć tartę z formy, odwracając ją do góry dnem. Dokładnie wymieszać jogurt, miód i skórkę cytryny, ubijając na krem. Podawać jeszcze ciepłą tartę razem z kremem.

Porcja dla:

1 osoby