Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ta fantastyczna tarta sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy mistrz kuchni, ale nie martw się, jest bardzo prosta. Zamiast cukru waniliowego można dodać 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g moreli (usunąć pestki, resztę pokroić w kostkę)
  • 125 g zmielonych migdałów

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Formę do tarty wysmarować masłem i posypać lekko mąką. Wyłożyć ciastem francuskim.

3W rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Przelać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy; wymieszać.

4Spód w formie posypać mielonymi migdałami. Na nich ułożyć morele, a następnie polać mieszaniną z jajkiem.

5Piec przez około 30 minut.

Porcja dla:

6 osób