Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Ta fantastyczna tarta sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy mistrz kuchni, ale nie martw się, jest bardzo prosta. Zamiast cukru waniliowego można dodać 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g moreli (usunąć pestki, resztę pokroić w kostkę)
- 125 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Formę do tarty wysmarować masłem i posypać lekko mąką. Wyłożyć ciastem francuskim.
3W rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Przelać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy; wymieszać.
4Spód w formie posypać mielonymi migdałami. Na nich ułożyć morele, a następnie polać mieszaniną z jajkiem.
5Piec przez około 30 minut.
Porcja dla:
6 osób