Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
95 min.

Fantastyczny przepis mojej znajomej na tartę z jagodami i pysznym nadzieniem serowym. Zawsze robi furorę. Palce lizać!

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1Na stolnicy mąkę wysiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, wodę i sól, wysiekać. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić formę do tarty.

3W misce ser zmiksować z cukrem, śmietaną i jajkami. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.

4Ciasto rozwałkować, wyłożyć boki i dno foremki. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i piec przez 45 minut. Następnie posypać wierzch jagodami, wyłączyć piekarnik, ale zostawić tartę w środku na 15 minut. Wyjąć z piekarnika do przestudzenia i posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

15 osób