Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Fantastyczny przepis mojej znajomej na tartę z jagodami i pysznym nadzieniem serowym. Zawsze robi furorę. Palce lizać!
Składniki:
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1Na stolnicy mąkę wysiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, wodę i sól, wysiekać. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić formę do tarty.
3W misce ser zmiksować z cukrem, śmietaną i jajkami. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
4Ciasto rozwałkować, wyłożyć boki i dno foremki. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i piec przez 45 minut. Następnie posypać wierzch jagodami, wyłączyć piekarnik, ale zostawić tartę w środku na 15 minut. Wyjąć z piekarnika do przestudzenia i posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
15 osób