15 min.
25 min.
40 min.
Ta tarta czekoladowa jest pyszna, ale wyjątkowe łakomczuchy mogą ją jeszcze przed podaniem pokryć warstwą ubitej na sztywno śmietany. Pokrojona w małe kawałki będzie eleganckim i smacznym deserem.
Składniki:
- 350 g ciemnych czereśni
- 50 g mąki
- 5 łyżek kakao
- 100 g cukru
- 5 białek z jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1Umyć, osuszyć, wydrylować i przepołowić czereśnie. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
2Wsypać mąkę i kakao do miski, dodać połowę cukru.
3Ubić w innej misce białka wraz z solą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo resztę cukru i mieloną wanilię, cały czas ubijając. Na koniec ubijania piana powinna być lśniąca.
4Zmieszać ostrożnie z pianą mąkę wymieszaną z kakao i cukrem, używając dużej trzepaczki. Piana nie powinna przy tym zanadto opaść. Wlać ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i rozłożyć na niej czereśnie.
5Piec w nagrzanym piekarniku 20–25 minut. Sprawdzić, czy jest gotowe, nakłuwając je patyczkiem (nie powinny na nim pozostawać ślady surowej masy). Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i pozostawić na dłuższą chwilę w formie, a po wyjęciu z niej studzić dalej na drucianej podstawce. Posypać cukrem pudrem. Podawać twaróg wymieszany z czereśniami i wiśniową wódką Kirschwasser w osobnym naczyniu, jako dodatek do ciasta.
Porcja dla:
1 osoby