20 min.
75 min.
115 min.
Pyszny i szybki placek! Niepowtarzalny smak kwaskowatych jabłek ze słodką kruchutką bezą na wierzchu. Zawsze się udaje!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać razem nożem.
2Dodać żółtka, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szybko zagnieść.
3Ciasto podzielić na 3 części i do 1/3 dodać łyżkę kakao. Wyrobić ciasto aby się wymieszało z kakao i wstawić do lodówki na 20 minut.
4W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce i smażyć z dodatkiem 1/4 szklanki cukru przez około 10 minut na wolnym ogniu.
5Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując resztę cukru.
6Wprost na blaszkę zetrzeć ciasto białe i kakaowe. Zostawić odrobinę do dekoracji.
7Na ciasto wyłożyć jabłka i bezę. Na wierzch zetrzeć pozostałość ciasta białego i kakaowego (nie za dużo, bo beza nie wyrośnie!).
8Wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 75 minut w temperaturze 165 stopni C.
Porcja dla:
20 osób