Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
115 min.

Pyszny i szybki placek! Niepowtarzalny smak kwaskowatych jabłek ze słodką kruchutką bezą na wierzchu. Zawsze się udaje!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać razem nożem.

2Dodać żółtka, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szybko zagnieść.

3Ciasto podzielić na 3 części i do 1/3 dodać łyżkę kakao. Wyrobić ciasto aby się wymieszało z kakao i wstawić do lodówki na 20 minut.

4W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce i smażyć z dodatkiem 1/4 szklanki cukru przez około 10 minut na wolnym ogniu.

5Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując resztę cukru.

6Wprost na blaszkę zetrzeć ciasto białe i kakaowe. Zostawić odrobinę do dekoracji.

7Na ciasto wyłożyć jabłka i bezę. Na wierzch zetrzeć pozostałość ciasta białego i kakaowego (nie za dużo, bo beza nie wyrośnie!).

8Wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 75 minut w temperaturze 165 stopni C.

Porcja dla:

20 osób