40 min.
50 min.
150 min.
Ta szarlotka smakuje jak amerykańskie apple pie, ale jest pieczona w prostokątnej blasze. Podawać ze słodką śmietanką, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Prosta i przepyszna.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g masła pokrojonego w kostkę
- 200 g drobnego cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 200 g cukru, cukier waniliowy i sól. Dodać masło i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub na noc.
2Jabłka obrać, przeciąć na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić bardzo drobno. Wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru. (W zależności od tego jak słodkie są jabłka można dodać mniej lub więcej cukru).
3Rozgrzać piekarnik do 190 C i wysmarować tłuszczem blachę.
4Nieco więcej niż połowę ciasta rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką. Wyłożyć ciastem dno i brzegi przygotowanej blachy.
5Na cieście wyłożyć mieszaninę z jabłkami. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi przyszczypać razem, aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.
6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
7Wyjąć blachę z piekarnika i nieco przestudzić ciasto. Pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
12 osób