Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
150 min.

Ta szarlotka smakuje jak amerykańskie apple pie, ale jest pieczona w prostokątnej blasze. Podawać ze słodką śmietanką, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Prosta i przepyszna.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g masła pokrojonego w kostkę
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

1Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 200 g cukru, cukier waniliowy i sól. Dodać masło i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub na noc.

2Jabłka obrać, przeciąć na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić bardzo drobno. Wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru. (W zależności od tego jak słodkie są jabłka można dodać mniej lub więcej cukru).

3Rozgrzać piekarnik do 190 C i wysmarować tłuszczem blachę.

4Nieco więcej niż połowę ciasta rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką. Wyłożyć ciastem dno i brzegi przygotowanej blachy.

5Na cieście wyłożyć mieszaninę z jabłkami. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi przyszczypać razem, aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.

6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.

7Wyjąć blachę z piekarnika i nieco przestudzić ciasto. Pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

12 osób