Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Prosty i niezawodny przepis na kruche ciasto, które może być doskonałą bazą do przeróżnych ciast z kremem lub owocowych tart.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać z proszkiem i wysiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka, wymieszać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto trudno się zagniata, można dodać łyżkę śmietany.
2Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
3Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Czas pieczenia należy dostosować do rodzaju wypieków.
Porcja dla:
1 osoby