Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
110 min.

Prosty i niezawodny przepis na kruche ciasto, które może być doskonałą bazą do przeróżnych ciast z kremem lub owocowych tart.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać z proszkiem i wysiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka, wymieszać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto trudno się zagniata, można dodać łyżkę śmietany.

2Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

3Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Czas pieczenia należy dostosować do rodzaju wypieków.

Porcja dla:

1 osoby