20 min.
50 min.
70 min.
„U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką…” – to prawda, a moja babcia piecze najlepszą szarlotkę na świecie!
Składniki:
- CIASTO
- 500 g (3 szkl.) mąki
- 200 g margaryny
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2Ciasto: rozetrzeć w misce jajka i żółtko z cukrem. W osobnej misce wymieszać dobrze mąkę z margaryną. Połączyć obie mieszaniny i energicznie zarobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części. Rozwałkować wszystkie 3 części na powierzchni posypanej mąką i rozłożyć w 3 blachach o wymiarach 29×35 wyłożonych papierem do pieczenia.
3Piec ciasta w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 20 minut, aż będą mieć złoty kolor. Po upieczeniu odstawić ciasta do wystygnięcia.
4W międzyczasie przygotować nadzienie: obrać i wydrążyć jabłka, a następnie drobno je pokroić. Na patelni wymieszać wszystkie składniki nadzienia i smażyć na wolnym ogniu około 30 minut, aż jabłka zmiękną i połączą się z resztą składników.
5Kiedy ciasta ostygną, przełożyć je gorącymi jabłkami. Wierzch posypać cukrem pudrem. Odstawić, aby ciasto ostygło.
Porcja dla:
1 osoby