45 min.
35 min.
80 min.
Ciasto pieczemy w całości, a następnie przed podaniem kroimy na kilkanaście kawałków. Takie ciastka wyglądają niezwykle dekoracyjnie.
Składniki:
- 100 g masła
- 375 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 42 g drożdży
Przygotowanie:
1Stopić i schłodzić masło. Wsypać mąkę do miski, dosypać cukier i sól, zamieszać. Rozbełtać jajko i wraz z masłem wlać na brzeg mąki w misce. Podgrzać mleko do letniej temperatury, rozrobić w nim drożdże. Dodać do mąki i całość wyrobić szybko mikserem. W końcowej fazie wyrabiania ciasto powinno być jednorodne i lepkie.
2Ciasto drożdżowe nakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Przygotowywać nadzienie: mak zemleć drobno, włożyć do garnka, zalać mlekiem i zagotować. Gotować 15 minut na słabym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć masę makową z ognia, ochłodzić, a następnie dodać cukier, sok cytrynowy, otartą skórkę cytryny, cynamon, siekane migdały i białko. Wymieszać.
3Cienko posypać blat kuchenny mąką. Wyrabiać na nim energicznie ciasto przez około 5 minut, gniotąc i uderzając o blat, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 30 x 45 cm. Pokryć go równomiernie masą makową.
4Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, te znów na połówki. Ułożyć z kawałków gruszek podłużny pas pośrodku prostokąta z ciasta, między krótszymi bokami, od krańca do krańca. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku z lewej i prawej strony aż do gruszek.
5Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć struclę na blasze, nakryć ściereczką i pozostawić na 10 minut, aż wyrośnie. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut.
6Podgrzać konfiturę morelową i przetrzeć przez drobne sitko. Wyjąć struclę z pieca, jeszcze ciepłą posmarować konfiturą morelową i posypać cukrem pudrem. Pokroić na kawałki i podawać.
Porcja dla:
16 osób