Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Piekę to ciasto na każde święta. Jest wilgotne i można je zamrażać. Ja piekę je w puszkach po kawie, zawijam w sreberka i ofiaruję znajomym jako podarunki świąteczne.

Składniki:

  • 3 szklanki (600 g) białego cukru
  • 450 g puree z dyni
  • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki (160 ml) wody
  • 4 jajka
  • 3,5 szklanki (440 g) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką 3 puszki do kawy (1/2 kg) lub trzy keksówki o wymiarach 23×12 cm.

2W dużej misce wymieszać cukier z dynią, olejem, wodą i jajkami. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać mąkę, cynamon, gałkę, sodę i sól. Dodać groszki czekoladowe i orzechy. Napełnić foremki do połowy lub 3/4 wysokości.

3Piec przez 1 godzinę, aż wetknięty w ciasto nóż wyjdzie czysty. Studzić na metalowych kratkach, a następnie wyjąć z foremek.

Porcja dla:

36 osób