45 min.
20 min.
545 min.
Jean Anthelme Brillat-Savarin, XVII-wieczny francuski pisarz i smakosz, uchodzi za twórcę tego przepisu. Drożdżowe ciasto nasączone rumem udekorowane bitą śmietaną i truskawkami.
Składniki:
- 30 g drożdży
- 125 ml mleka
- 350 g mąki
- 2–3 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
Przygotowanie:
1Drożdże wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto zawiera dużo mleka, więc będzie prawie płynne. Zakryć je i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2Natłuścić dwie formy. Przełożyć do nich ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
3Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec przez około 20 minut.
4Następnego dnia zagotować 250 ml wody ze 125 g cukru, dolać wino i rum. Kilka razy nakłuć ciasta, włożyć z powrotem do form i nasączać mieszaniną. Zostawić jeszcze na 5 minut w formach, żeby nasiąkały, a potem wyjąć.
5Przetrzeć konfiturę morelową przez sito, podgrzać i posmarować nią sawariny. Ubić na sztywno śmietanę z 25 g cukru, włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć gęsto rozetki wokół ciasta i jedną dużą pośrodku. Przystroić ciasto truskawkami, posypać siekanymi pistacjami.
Porcja dla:
10 osób