Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
115 min.

Świąteczny piernik nie musi być nudny. Przekładam go masą orzechową i kokosową pianką z dżemem wiśniowym. Kolorowy przekładaniec pięknie wygląda na odświętnym stole.

Składniki:

  • 100 g margaryny
  • 220 g cukru
  • 250 ml miodu
  • 250 ml śmietany
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 jaj
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1Piernik Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Do roztopionej masy wlać śmietanę i zagotować. Odstawić aby ostygło.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

3Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy piernikowej dodać mąkę, sodę, cynamon i żółtka, dobrze wymieszać.

4Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem piernikowym. Ciasto wylać do natłuszczonej formy i piec około 50 minut.

5Warstwa kokosowa Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.

6Białka z dwóch jaj ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder i żółtka, i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

7Wyłożyć cienką warstwą do natłuszczonej blaszki. Piec przez 20 minut.

8Masa do przełożenia Starte orzechy włoskie zalać gorącym mlekiem i pozostawić do wystygnięcia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem do białości, następie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Utartą masę podzielić na dwie części – do jednej dodać orzechy, a do drugiej kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać każdą część.

9Wystudzony piernik rozciąć wzdłuż na dwa blaty. Przekładać : piernik – masa kawowa – ciasto kokosowe – warstwa dżemu wiśniowego – masa orzechowa – piernik.

10Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta.

Porcja dla:

1 osoby