45 min.
70 min.
115 min.
Świąteczny piernik nie musi być nudny. Przekładam go masą orzechową i kokosową pianką z dżemem wiśniowym. Kolorowy przekładaniec pięknie wygląda na odświętnym stole.
Składniki:
- 100 g margaryny
- 220 g cukru
- 250 ml miodu
- 250 ml śmietany
- 1 torebka przyprawy do piernika
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 jaj
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1Piernik Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Do roztopionej masy wlać śmietanę i zagotować. Odstawić aby ostygło.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
3Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy piernikowej dodać mąkę, sodę, cynamon i żółtka, dobrze wymieszać.
4Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem piernikowym. Ciasto wylać do natłuszczonej formy i piec około 50 minut.
5Warstwa kokosowa Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
6Białka z dwóch jaj ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder i żółtka, i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
7Wyłożyć cienką warstwą do natłuszczonej blaszki. Piec przez 20 minut.
8Masa do przełożenia Starte orzechy włoskie zalać gorącym mlekiem i pozostawić do wystygnięcia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem do białości, następie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Utartą masę podzielić na dwie części – do jednej dodać orzechy, a do drugiej kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać każdą część.
9Wystudzony piernik rozciąć wzdłuż na dwa blaty. Przekładać : piernik – masa kawowa – ciasto kokosowe – warstwa dżemu wiśniowego – masa orzechowa – piernik.
10Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta.
Porcja dla:
1 osoby