Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Pyszny piernik z przepisu cioci, która wspaniale piecze i gotuje mniej lub bardziej tradycyjnie. Tym razem piernik miodowy z dodatkiem mocnej kawy. Duża dawka energii!
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 250 g miodu
- 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
Przygotowanie:
1Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dużą prostokątną formę.
2Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z miodem i dodać do margaryny. Dodać zimną kawę i zmiksować.
4Mąkę przesiać z sodą. Bakalie obtoczyć odrobinę w mące. Dodać do ciasta mąkę, aromat i bakalie. Wymieszać.
5Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 1 godzinę.
Porcja dla:
20 osób