Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszny piernik z przepisu cioci, która wspaniale piecze i gotuje mniej lub bardziej tradycyjnie. Tym razem piernik miodowy z dodatkiem mocnej kawy. Duża dawka energii!

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 250 g miodu
  • 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy

Przygotowanie:

1Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dużą prostokątną formę.

2Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.

3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z miodem i dodać do margaryny. Dodać zimną kawę i zmiksować.

4Mąkę przesiać z sodą. Bakalie obtoczyć odrobinę w mące. Dodać do ciasta mąkę, aromat i bakalie. Wymieszać.

5Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 1 godzinę.

Porcja dla:

20 osób