30 min.
60 min.
30330 min.
W nawale świątecznych obowiązków nie ma na nic czasu, więc warto znaleźć czas przed świętami i upiec ten prosty i bardzo smaczny piernik dojrzewający. W przepisie są podane składniki na dwie keksówki o rozmiarach 30×12 cm.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego lub rozkruszonego w moździerzu ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki zmielonech lub rozkruszonycho w moździerzu goździków
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju roślinnego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
2Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3Dodać cynamon, rozkruszone ziele angielskie i goździki.
4Roztrzepać jajka i dodać do suchych składników.
5Cały czas mieszając wlać olej, miód, ostudzoną kawę, sok z pomarańczy i alkohol.
6Dodać cukier i wyrabiać na gęstą masę, około 15 minut.
7Na koniec dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i orzechy i całość wymieszać.
8Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
9Wlać do nich ciasto do połowy wysokości foremek.
10Piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C.
11Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć pierniki z foremek, zawinąć w czyste ściereczki i przechowywać w chłodnym miejscu aby dojrzały.
Porcja dla:
2 osób