Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
30330 min.

W nawale świątecznych obowiązków nie ma na nic czasu, więc warto znaleźć czas przed świętami i upiec ten prosty i bardzo smaczny piernik dojrzewający. W przepisie są podane składniki na dwie keksówki o rozmiarach 30×12 cm.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego lub rozkruszonego w moździerzu ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonech lub rozkruszonycho w moździerzu goździków
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

2Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3Dodać cynamon, rozkruszone ziele angielskie i goździki.

4Roztrzepać jajka i dodać do suchych składników.

5Cały czas mieszając wlać olej, miód, ostudzoną kawę, sok z pomarańczy i alkohol.

6Dodać cukier i wyrabiać na gęstą masę, około 15 minut.

7Na koniec dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i orzechy i całość wymieszać.

8Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.

9Wlać do nich ciasto do połowy wysokości foremek.

10Piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C.

11Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć pierniki z foremek, zawinąć w czyste ściereczki i przechowywać w chłodnym miejscu aby dojrzały.

Porcja dla:

2 osób