Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To przepis od mojego kolegi – Andrzeja. Tort smakuje wspaniale także na drugi dzień, po odgrzaniu w piekarniku.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (żółta lub czerwona)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 puszka kukurydzy

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C.

2Na patelni w oleju podsmażyć cebulę z papryką i czosnkiem, aby zmiękły. Odstawić.

3W woku poddusić w oleju szpinak z kukurydzą i fasolą. Do podduszonych warzyw dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz serki topione. Dobrze wymieszać całość.

4Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden naleśnik, a następnie przykryć go warstwą z warzyw. Położyć kolejny naleśnik i znów przykryć warstwą warzyw. Powtórzyć takie warstwy jeszcze raz, a na koniec przykryć ostatnim naleśnikiem i posypać serem żółtym.

5Piec pod przykryciem około 20 minut.

Porcja dla:

5 osób