15 min.
40 min.
55 min.
Jest to absolutnie przepyszne ciasto kakaowe, które zawsze się udaje. Można upiec jak zwykły murzynek albo w tortownicy – wychodzą wtedy 2 blaty. Doskonale nadaje się na tort.
Składniki:
- 45 g (1/2 szkl.) gorzkiego kakao
- 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 225 g masła
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Jeśli pieczecie w tortownicach – wysmarować je tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Jeśli pieczecie w blasze o wymiarach 23×33 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać kakao.
2Przesiać i wymieszać kakao z mąką, sodą i solą. Odstawić.
3W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Nadal mieszając, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i maślankę, mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło. Dodać wrzącą wodę i miksować przez pełną minutę.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
2 osób