Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jest to absolutnie przepyszne ciasto kakaowe, które zawsze się udaje. Można upiec jak zwykły murzynek albo w tortownicy – wychodzą wtedy 2 blaty. Doskonale nadaje się na tort.

Składniki:

  • 45 g (1/2 szkl.) gorzkiego kakao
  • 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 225 g masła

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Jeśli pieczecie w tortownicach – wysmarować je tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Jeśli pieczecie w blasze o wymiarach 23×33 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać kakao.

2Przesiać i wymieszać kakao z mąką, sodą i solą. Odstawić.

3W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Nadal mieszając, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i maślankę, mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło. Dodać wrzącą wodę i miksować przez pełną minutę.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

2 osób