30 min.
70 min.
160 min.
Prosty i pyszny jabłecznik w stylu amerykańskiego „apple pie”. Smakuje wspaniale zwłaszcza z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi, podany na ciepło.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 100 g cukru z cukrem waniliowym i solą. Dodać masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę lub przez noc.
2Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie drobno posiekać nożem albo w robocie kuchennym. W miseczce wymieszać 2 łyżki cukru z cynamonem, a następnie dodać to do jabłek i wymieszać, żeby się dobrze pokryły (w zależności od tego jak słodkie są jabłka można użyć więcej lub mniej mieszanki cynamonu z cukrem).
3Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować masłem tortownicę.
4Dno i brzegi tortownicy wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować na kształt koła. Koło z ciasta położyć na wierzchu jabłek, sklejając ciasto z brzegami. Jeśli zostało jeszcze trochę ciasta można z niego zrobić wzorki dekorujące wierzch placka.
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 30-40 minut.
6Przestudzić lekko ciasto. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
1 osoby