Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
65 min.

Far Breton to pyszny deser francuski, do którego używa się mąki gryczanej, śliwek, rodzynek i cynamonu. To jakby pieczony pudding z dodatkiem suszonych owoców, ale jest bardzo delikatny i ma bogatą, gęstą teksturę. Zamiast mąki gryczanej można użyć zwykłej mąki pszennej.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 250 g słonego masła
  • 1,5 litra pełnotłustego mleka
  • 3 jajka
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. W garnku zagotować mleko, dodać masło i poczekać, aż się rozpuści.

2W misce wymieszać mąkę z cukrem, jajkami i odrobiną mleka, a następnie dodać tę mieszaninę do gotującego mleka. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę i sól i gotować, stale mieszając, przez 10 minut. Wmieszać śliwki i rodzynki (wedle uznania) oraz cynamon.

3Przelać mieszaninę do dużego naczynia żaroodpornego. Za pomocą noża na wierzchu narysować kratkę. Piec przez około 40 minut. Nóż wetknięty w środek powinien wyjść czysty, jeśli tak się nie stanie – piec jeszcze przez kilka minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.

4Podawać na ciepło!

Porcja dla:

6 osób