10 min.
55 min.
65 min.
Far Breton to pyszny deser francuski, do którego używa się mąki gryczanej, śliwek, rodzynek i cynamonu. To jakby pieczony pudding z dodatkiem suszonych owoców, ale jest bardzo delikatny i ma bogatą, gęstą teksturę. Zamiast mąki gryczanej można użyć zwykłej mąki pszennej.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 250 g słonego masła
- 1,5 litra pełnotłustego mleka
- 3 jajka
- 50 g cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. W garnku zagotować mleko, dodać masło i poczekać, aż się rozpuści.
2W misce wymieszać mąkę z cukrem, jajkami i odrobiną mleka, a następnie dodać tę mieszaninę do gotującego mleka. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę i sól i gotować, stale mieszając, przez 10 minut. Wmieszać śliwki i rodzynki (wedle uznania) oraz cynamon.
3Przelać mieszaninę do dużego naczynia żaroodpornego. Za pomocą noża na wierzchu narysować kratkę. Piec przez około 40 minut. Nóż wetknięty w środek powinien wyjść czysty, jeśli tak się nie stanie – piec jeszcze przez kilka minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
4Podawać na ciepło!
Porcja dla:
6 osób