Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Jest to mój najlepszy chleb cukiniowy, a zawdzięczam go matce. Mam jeszcze inne przepisy, ale ten jest zdecydowanie najsmaczniejszy!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 230 g (2 szklanki) startej cukinii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować tluszczem i oprószyc mąką wnętrze dwóch foremek wielkości 10×20 cm.

2Wbić jajka do dużej miski i dobrze roztrzepać, aż się spienią. Wymieszać z olejem i cukrem. Dodać cukinię i wanilię i wymieszać. Mąkę połączyć z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i orzechami i wymieszać z masą cukiniową. Przełożyć ciasto do dwóch przygotowanych form.

3Piec przez 60 do 70 minut.

Porcja dla:

2 osób