20 min.
60 min.
80 min.
Przepyszny deser, który smakuje prawie jak cobbler jabłkowy. W rzeczywistości nie jesteś w stanie ich odróżnić. Udekorować bitą śmietaną i podawać z lodami waniliowymi!
Składniki:
- 1 kg cukinii – obranej i drobno pokrojonej
- 160 ml (2/3 szkl.) soku z cytryny
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1W dużym garnku, na średnim ogniu, stale mieszając gotować cukinię z sokiem z cytryny, aż cukinia zmięknie (15 do 20 minut). Dodać 1 szklankę cukru, 1 łyżeczkę cynamonu i gałkę muszkatołową, i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i odstawić.
2Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 25×37,5 cm. W dużej misce wymieszać mąkę z 2 szklankami cukru. Dodać pokrojone masło i wymieszać za pomocą siekacza do ciasta kruchego lub dwóch noży, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać 1/2 szklanki mieszanki z masłem do mieszaniny z cukinią. Połowę pozostałej mieszanki z masłem wyłożyć na dno przygotowanego naczynia i docisnąć dłonią. Wyłożyć na wierzch ciasta mieszaninę z cukinią i posypać pozostałą częścią mieszanki z masłem. Posypać 1 łyżeczką cynamonu.
3Piec 35 do 40 minut, lub do chwili gdy wierzch będzie złoty. Podawać na ciepło lub zimno.
Porcja dla:
25 osób