Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Przepyszny deser, który smakuje prawie jak cobbler jabłkowy. W rzeczywistości nie jesteś w stanie ich odróżnić. Udekorować bitą śmietaną i podawać z lodami waniliowymi!

Składniki:

  • 1 kg cukinii – obranej i drobno pokrojonej
  • 160 ml (2/3 szkl.) soku z cytryny
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1W dużym garnku, na średnim ogniu, stale mieszając gotować cukinię z sokiem z cytryny, aż cukinia zmięknie (15 do 20 minut). Dodać 1 szklankę cukru, 1 łyżeczkę cynamonu i gałkę muszkatołową, i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i odstawić.

2Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 25×37,5 cm. W dużej misce wymieszać mąkę z 2 szklankami cukru. Dodać pokrojone masło i wymieszać za pomocą siekacza do ciasta kruchego lub dwóch noży, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać 1/2 szklanki mieszanki z masłem do mieszaniny z cukinią. Połowę pozostałej mieszanki z masłem wyłożyć na dno przygotowanego naczynia i docisnąć dłonią. Wyłożyć na wierzch ciasta mieszaninę z cukinią i posypać pozostałą częścią mieszanki z masłem. Posypać 1 łyżeczką cynamonu.

3Piec 35 do 40 minut, lub do chwili gdy wierzch będzie złoty. Podawać na ciepło lub zimno.

Porcja dla:

25 osób