Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

Składniki:

  • 500 g owoców – czereśnie, jabłka, borówki, śliwki
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

2Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

3Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

4Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

5Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

6Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Porcja dla:

6 osób