Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.
Składniki:
- 500 g owoców – czereśnie, jabłka, borówki, śliwki
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 125 g mąki
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.
2Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.
3Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
4Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.
5Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
6Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.
Porcja dla:
6 osób