Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

To całkiem orzeźwiający deser. Podawać sam lub z bitą śmietaną lub z bitą śmietaną i lodami 🙂

Składniki:

  • 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Przygotowanie:

1Wymieszać cukier z mąką, solą, cynamonem i skórką z cytryny.

2W blasze o średnicy 23 cm, na spodzie z ciasta, ułożyć gruszki warstwami, posypując każdą warstwę mieszanką z cukrem. Na wiech pokruszyć masło. Skropić sokiem z cytryny.

3Na blacie rozłożyć drugą część ciasta, naciąć szczeliny przez które będzie uciekać para. Zwilżyć brzeg ciasta wystający ponad nadzienie. Położyć drugą warstwę ciasta na wierzch nadzienia. Skleić brzegi ciasta.

4Piec w temperaturze 230°C przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 35 do 40 minut.

Porcja dla:

8 osób