Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
To całkiem orzeźwiający deser. Podawać sam lub z bitą śmietaną lub z bitą śmietaną i lodami 🙂
Składniki:
- 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Przygotowanie:
1Wymieszać cukier z mąką, solą, cynamonem i skórką z cytryny.
2W blasze o średnicy 23 cm, na spodzie z ciasta, ułożyć gruszki warstwami, posypując każdą warstwę mieszanką z cukrem. Na wiech pokruszyć masło. Skropić sokiem z cytryny.
3Na blacie rozłożyć drugą część ciasta, naciąć szczeliny przez które będzie uciekać para. Zwilżyć brzeg ciasta wystający ponad nadzienie. Położyć drugą warstwę ciasta na wierzch nadzienia. Skleić brzegi ciasta.
4Piec w temperaturze 230°C przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 35 do 40 minut.
Porcja dla:
8 osób