Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
110 min.

Przepyszne, łatwe w wykonaniu, wilgotne ciasto. Znika w okamgnieniu 🙂 Zawiera mielone migdały i cynamon.

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Startą na tarce o grubych oczkach dynię wymieszać z migdałami.

3Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i solą (około 7 min.).

4Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do mieszanki dyniowo-migdałowej. Dokładnie wymieszać łyżką.

5Do masy dyniowo-migdałowej dodać ubitą masę z jajek i cukru. Wymieszać dokładnie.

6Białka ubic na sztywną pianę. Dodać do reszty ciasta. Wymieszać.

7Do nasmarowanej tluszczem prostokątnej foremki (25 cm) wlać masę.

8Piec w 180°C przez 80 minut. Ostudzić ciasto. Posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

1 osoby