Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Przepyszne, łatwe w wykonaniu, wilgotne ciasto. Znika w okamgnieniu 🙂 Zawiera mielone migdały i cynamon.
Składniki:
- 400 g dyni
- 150 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Startą na tarce o grubych oczkach dynię wymieszać z migdałami.
3Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i solą (około 7 min.).
4Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do mieszanki dyniowo-migdałowej. Dokładnie wymieszać łyżką.
5Do masy dyniowo-migdałowej dodać ubitą masę z jajek i cukru. Wymieszać dokładnie.
6Białka ubic na sztywną pianę. Dodać do reszty ciasta. Wymieszać.
7Do nasmarowanej tluszczem prostokątnej foremki (25 cm) wlać masę.
8Piec w 180°C przez 80 minut. Ostudzić ciasto. Posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
1 osoby