Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Jest to pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli zaraz po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, gęsto je nakłujemy i nasączymy cytrynowym lukrem.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 125 g cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

2Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok (oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Zmiksować na gładko.

3Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełożyć z formy na drucianą podstawkę.

4Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe. Odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce.

Porcja dla:

12 osób