25 min.
45 min.
70 min.
Jest to pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli zaraz po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, gęsto je nakłujemy i nasączymy cytrynowym lukrem.
Składniki:
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 125 g cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
2Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok (oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Zmiksować na gładko.
3Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełożyć z formy na drucianą podstawkę.
4Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe. Odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce.
Porcja dla:
12 osób