20 min.
35 min.
55 min.
Kiedy byłam mała, moja sąsiadka zawsze piekła to ciasto. Teraz wreszcie mam przepis! To świetne, orzeźwiające ciasto, które można spakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.
Składniki:
- 400 g masła (plus kawałek do wysmarowania blachy)
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 8 jajek
- 400 g mąki
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Blachę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Masło zmiksować z cukrem, wanilią i z jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej wraz z sokiem i skórką z cytryny. Dobrze wymieszać całość. Wyłożyć ciasto do blachy.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut. Sok z 2 cytryn wymieszać z cukrem pudrem i wodą i posmarować tym ciasto, pozwalając żeby nasiąknęło polewą.
4Odstawić ciasto żeby ostygło i znów posmarować polewą cytrynową. Pokroić na kawałki.
Porcja dla:
10 osób