Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Kiedy byłam mała, moja sąsiadka zawsze piekła to ciasto. Teraz wreszcie mam przepis! To świetne, orzeźwiające ciasto, które można spakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.

Składniki:

  • 400 g masła (plus kawałek do wysmarowania blachy)
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 8 jajek
  • 400 g mąki
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Blachę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Masło zmiksować z cukrem, wanilią i z jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej wraz z sokiem i skórką z cytryny. Dobrze wymieszać całość. Wyłożyć ciasto do blachy.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut. Sok z 2 cytryn wymieszać z cukrem pudrem i wodą i posmarować tym ciasto, pozwalając żeby nasiąknęło polewą.

4Odstawić ciasto żeby ostygło i znów posmarować polewą cytrynową. Pokroić na kawałki.

Porcja dla:

10 osób