Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniały sernik, który zbiera masę komplementów. Spód jest czekoladowy, a całość jest polana słodkim karmelem. Warto poświęcić na niego trochę czasu, a potem nie liczyć kalorii.

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) gotowej mieszanki na ciasto czekoladowe
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 opakowanie (400 g) miękkich karmelków
  • 1 puszka (150 ml) skondensowanego mleka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.

2W małej misce wymieszać gotową mieszankę na ciasto czekoladowe z jajkiem i wodą. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy i piec przez 25 minut.

3Na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie stopić karmelki w skondensowanym mleku. Stale mieszać, aby masa była gładka. 1/3 szklanki tej masy odłożyć, a resztę wylać na jeszcze ciepły, upieczony spód.

4W dużej misce zmiksować na gładką masę serek śmietankowy z cukrem i wanilią. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wlać tę masę na warstwę karmelu.

5Piec przez 40 minut. Przestudzić w blaszce, a kiedy całkiem ostygnie, odkroić nożem wzdłuż brzegu tortownicy i zdjąć blaszaną obwódkę blaszki. Podgrzać odłożony karmel i polać nim sernik. Skropić polewą czekoladową.

Porcja dla:

12 osób