30 min.
60 min.
90 min.
Wspaniały sernik, który zbiera masę komplementów. Spód jest czekoladowy, a całość jest polana słodkim karmelem. Warto poświęcić na niego trochę czasu, a potem nie liczyć kalorii.
Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) gotowej mieszanki na ciasto czekoladowe
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 opakowanie (400 g) miękkich karmelków
- 1 puszka (150 ml) skondensowanego mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
2W małej misce wymieszać gotową mieszankę na ciasto czekoladowe z jajkiem i wodą. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy i piec przez 25 minut.
3Na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie stopić karmelki w skondensowanym mleku. Stale mieszać, aby masa była gładka. 1/3 szklanki tej masy odłożyć, a resztę wylać na jeszcze ciepły, upieczony spód.
4W dużej misce zmiksować na gładką masę serek śmietankowy z cukrem i wanilią. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wlać tę masę na warstwę karmelu.
5Piec przez 40 minut. Przestudzić w blaszce, a kiedy całkiem ostygnie, odkroić nożem wzdłuż brzegu tortownicy i zdjąć blaszaną obwódkę blaszki. Podgrzać odłożony karmel i polać nim sernik. Skropić polewą czekoladową.
Porcja dla:
12 osób