25 min.
40 min.
65 min.
Ta zapiekanka z pieczarkami jest przepyszna! W wersji wegetariańskiej po prostu nie dodaje się szynki. Nadzienie z podsmażonych na maśle pieczarek jest zapieczone w środku pieroga składającego się z dwóch warstw kruchego ciasta. Pyszne i proste!
Składniki:
- 500 g pieczarek
- łyżka masła
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 200 ml białego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Pieczarki smażyć na dużej patelni na maśle przez około 5 minut (na średnim ogniu), a następnie dodać szynkę i cebulę. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Dodać wino i gotować jeszcze przez 10 minut.
3Dodać crème fraiche i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia.
4Teflonową, wysoką foremkę do tarty (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć jednym arkuszem ciasta i odkroić jego nadmiar. Wlać farsz i przykryć drugim arkuszem ciasta, ponownie odkrawając nadmiar. Skleić brzegi przyszczypując je.
5Posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem, posypać solą i tymiankiem. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach ciasto na wierzchu. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
1 osoby