30 min.
30 min.
60 min.
Jeśli lubisz serniki i czekoladę – jest to idealne ciasto dla Ciebie! Najlepiej smakuje udekorowane świeżymi truskawkami.
Składniki:
- 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 7/8 szklanki (175 g) cukru
- 1/2 szklanki (100 g) kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka (170 g) półsłodkich groszków czekoladowych
- 1 kubeczek (230 g) kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Przygotować spód z krakersów: wymieszać pokruszone krakersy z 1/3 szklanki cukru. Wmieszać 75 g stopionego masła. Wyłożyć tym dno i brzegi (do połowy wysokości) tortownicy o średnicy 23 cm. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
2W dużej misce zmiksować serek śmietankowy z 3/4 szklanki cukru, kakao i 1 łyżeczką wanilii, aby masa była jasna i puszysta. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Wmieszać groszki czekoladowe. Wlać na przygotowany spód.
3Piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 15 minut. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni C.
4W małej misce wymieszać kwaśną śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru i pozostałymi 2 łyżeczkami wanilii. Wymieszać na gładką masę. Rozprowadzić równomiernie na podpieczonej masie serowej. Piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę. Odkroić nożem ciasto od brzegu tortownicy. Gdy całkiem ostygnie, zdjąć brzeg tortownicy. Wstawić do lodówki do czasu podania. Jeśli zostaną jakieś resztki – przykryć i wstawić do lodówki.
Porcja dla:
12 osób