Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
350 min.

Nie da się opisać krótko pyszności tego czekoladowego ciasta. Dostałam je w prezencie urodzinowym jako tort i nim się spostrzegłam pozostały jedynie okruszki. Jakże smaczne okruszki… 😉 Przepis mam od koleżanki, która znalazła podobny w internecie i zainspirowana – upiekła własną wersję właśnie dla mnie!

Składniki:

  • 80 g masła
  • 80 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70%) połamanej w kostki
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki czarnego kakao
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie:

1Mus W rondelku rozpuścić masło z czekoladą – mieszać często, aby nie przywarło do dna. Ostudzić.

2Żelatynę rozpuścić w 70 ml ciepłej wody. Ostudzić.

3Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.

4Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.

5Delikatnie wymieszać ostudzoną czekoladę z białkami i ostudzoną żelatyną.

6Spód W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, mieszać często, aby nie przywarło do dna. Ostudzić.

7Żółtka zmiksować z kakao, dodać chili.

8Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.

9Wymieszać czekoladę z żółtkami i białkami, wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

10Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut. Wystudzić, nie wyjmować z formy.

11Wylać mus na schłodzone ciasto, nakryć delikatnie folią i chłodzić w lodówce przez ok. 5 godzin.

Porcja dla:

12 osób