Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Gdy sezon na śliwki najlepiej upiec ciasto ze śliwkami. Do kawki i herbatki, na śniadanko i podwieczorek. Smacznego!
Składniki:
- ½ kg mąki
- 250 g cukru pudru
- 250 g (1 kostka) margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wkroić margarynę, posiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. (Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać łyżkę wody.) 1/3 część ciasta wstawić do lodówki. Resztą wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem.
2Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
3Poukładać śliwki przekrojoną stroną do góry na cieście. Ubić pianę z białek z cukrem i wyłożyć na śliwki. Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce wprost na pianę.
4Piec przez 45-50 minut.
Porcja dla:
24 osób