Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Gdy sezon na śliwki najlepiej upiec ciasto ze śliwkami. Do kawki i herbatki, na śniadanko i podwieczorek. Smacznego!

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g (1 kostka) margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wkroić margarynę, posiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. (Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać łyżkę wody.) 1/3 część ciasta wstawić do lodówki. Resztą wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem.

2Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.

3Poukładać śliwki przekrojoną stroną do góry na cieście. Ubić pianę z białek z cukrem i wyłożyć na śliwki. Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce wprost na pianę.

4Piec przez 45-50 minut.

Porcja dla:

24 osób