15 min.
50 min.
65 min.
Piekę to ciasto od lat i zawsze używałam świeżych gruszek. W zeszłym tygodniu akurat nie miałam świeżych owoców, więc użyłam gruszek z puszki – i smakowało równie pysznie! Smakuje najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepłe, z bitą śmietana.
Składniki:
- smalec do wysmarowania blachy
- bułka tarta do blachy
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 200 g cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą blachę do ciasta o długości 23 cm. Odwrócić blachę nad zlewem do góry dnem, aby strząsnąć nadmiar bułki tartej.
2Zmiksować jajka z mlekiem. Dodać cukier, sól, mąkę i goździki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (będzie dość gęste, ale to nie problem).
3Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w plasterki i wmieszać do ciasta za pomocą łyżki lub szpatułki.
4Wyłożyć ciasto szpatułką do przygotowanej blachy i wyrównać wierzch.
5Na wierzchu ułożyć małe kawałki masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż ciasto się z wierzchu lekko przyrumieni.
Porcja dla:
8 osób