Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Piekę to ciasto od lat i zawsze używałam świeżych gruszek. W zeszłym tygodniu akurat nie miałam świeżych owoców, więc użyłam gruszek z puszki – i smakowało równie pysznie! Smakuje najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepłe, z bitą śmietana.

Składniki:

  • smalec do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do blachy
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą blachę do ciasta o długości 23 cm. Odwrócić blachę nad zlewem do góry dnem, aby strząsnąć nadmiar bułki tartej.

2Zmiksować jajka z mlekiem. Dodać cukier, sól, mąkę i goździki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (będzie dość gęste, ale to nie problem).

3Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w plasterki i wmieszać do ciasta za pomocą łyżki lub szpatułki.

4Wyłożyć ciasto szpatułką do przygotowanej blachy i wyrównać wierzch.

5Na wierzchu ułożyć małe kawałki masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż ciasto się z wierzchu lekko przyrumieni.

Porcja dla:

8 osób