Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Każdy mówi, że to jest najlepsze ciasto marchewkowe na świecie! Udekoruj swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.

Składniki:

  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić.

2W dużej misce zmiksować cukier z jajami, aż mieszanina będzie gęsta i blada. Dodać olej, a następnie, mieszając, stopniowo dodać przesiane suche składniki. Dodać marchew i orzechy i wymieszać. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej blachy.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Po wystudzeniu dekorować swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.

Porcja dla:

24 osób