15 min.
45 min.
60 min.
Każdy mówi, że to jest najlepsze ciasto marchewkowe na świecie! Udekoruj swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.
Składniki:
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić.
2W dużej misce zmiksować cukier z jajami, aż mieszanina będzie gęsta i blada. Dodać olej, a następnie, mieszając, stopniowo dodać przesiane suche składniki. Dodać marchew i orzechy i wymieszać. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej blachy.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Po wystudzeniu dekorować swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.
Porcja dla:
24 osób