Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Prosty i szybki przepis na domowy budyniowy krem do ciast. To również klasyczna wesja budyniu waniliowego. Najpyszniejszy z ptysiami.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
  • 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż na pół
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać mleko z połową cukru i wanilią. Podgrzewać na małym ogniu.

2Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasny kolor. Dodać mąkę i sól, wymieszć, aż składniki się połączą.

3Kiedy mleko zawrze, odstawić z ognia i wyjąć laskę wanilii. Bardzo powoli, kropelka po kropelce, dodawać gorące mleko do masy z żółtek i mąki, cały czas mieszając. Po dodaniu około połowy mleka, przełożyć mieszaninę do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu. Łopatką albo trzepaczką, dokładnie mieszać masę w trakcie podgrzewania, zbierając masę ze ścianek rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Masa będzie gęsta.

4Zdjąć z ognia i dodać masło. Można przecedzić, krem będzie miał wtedy gładszą konsystencję. Przełożyć do miski i natychmast przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Wstawić do lodówki i zużyć w ciągu kilku dni.

Porcja dla:

12 osób