20 min.
20 min.
40 min.
Prosty i szybki przepis na domowy budyniowy krem do ciast. To również klasyczna wesja budyniu waniliowego. Najpyszniejszy z ptysiami.
Składniki:
- 2 szklanki (250 g) mleka
- 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
- 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż na pół
- 6 żółtek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać mleko z połową cukru i wanilią. Podgrzewać na małym ogniu.
2Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasny kolor. Dodać mąkę i sól, wymieszć, aż składniki się połączą.
3Kiedy mleko zawrze, odstawić z ognia i wyjąć laskę wanilii. Bardzo powoli, kropelka po kropelce, dodawać gorące mleko do masy z żółtek i mąki, cały czas mieszając. Po dodaniu około połowy mleka, przełożyć mieszaninę do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu. Łopatką albo trzepaczką, dokładnie mieszać masę w trakcie podgrzewania, zbierając masę ze ścianek rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Masa będzie gęsta.
4Zdjąć z ognia i dodać masło. Można przecedzić, krem będzie miał wtedy gładszą konsystencję. Przełożyć do miski i natychmast przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Wstawić do lodówki i zużyć w ciągu kilku dni.
Porcja dla:
12 osób