Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
175 min.

Skórka z pomarańczy i rodzynki powodują, że ta wielkanocna baba jest wspaniałym przysmakiem.

Składniki:

  • 7 g aktywnych suchych drożdży
  • 235 ml ciepłej wody (45°C)
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 4 jajka, oddzielone żółtka od jajek

Przygotowanie:

1W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić do uzyskania masy kremowej na około 10 minut.

2W dużej misce połączyć mieszaninę z drożdży, 2 szklanki mąki, całe jajka, żółtka jaj, cukier, mleko i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałą mąkę po 1 szklance na raz, aż ciasto przyjmie jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniatać, aż ciasto będzie gładkie i miękkie, około 5 minut.

3Rozpłaszczyć ciasto rękami i wsmarować ⅓ masła. Poskładać ciasto i delikatnie ugniatać, aby połączyć z masłem. Powtórzyć tę czynność dwukrotnie, do zużycia całego masło. Tą samą metodą połącz ciasto z rodzynkami.

4Lekko naoliwić dużą miskę. Umieścić ciasto w misce i obtoczyć w oleju. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do dwukrotnego powiększenia, około 1 godziny.

5Nagrzać piekarnik do 175°C.

6Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i podzielić na dwie równe części. Uformowac każdy kawałek w bochenek i umieścić je w dwóch lekko nasmarowanych foremkach o wymiarach 13x23cm. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić aż urośnie dwukrotnie, około 40 minut.

7Posmarować górę babek białkiem z jajek i piec w temperaturze 175°C, aż będą złociste oraz, kiedy postukane od spodu wydają głuchy dźwięk, około 30 do 40 minut.

Porcja dla:

24 osób